Vejce a cholesterol. Co jste možná nevěděli!?

       Cholesterol je na jedné straně látkou, která pomáhá udržovat lidský život, protože je podstatným prvkem všech buněk a prekurzorem pohlavních hormonů, na druhé straně vysoký obsah cholesterolu v krvi je zdravotně rizikovým faktorem. Je dokázáno, že cholesterol v potravě není přímým spojovacím článkem s cholesterolem v krvi člověka. Bylo zjištěno, že cholesterol v jídle nezvyšuje podstatně krevní cholesterol, ale negativní vliv mají nasycené tuky a jejich množství v potravě. I tuky s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin jako je vepřové sádlo, zvýší poměrně málo cholesterol v krvi, pokud člověk přijímá omezené množství tuku. Cholesterol je součástí buněčných membrán. Při vyšetření krve se stanoví HDL („užitečný cholesterol“) a LDL („škodlivý cholesterol“). Zatímco LDL se usazuje na stěnách cév, HDL ho odstraňuje.

      Snížit cholesterol ve vejcích lze zařazením oleje s obsahem polynenasycených mastných kyselin do krmné dávky (slunečnicový nebo lněný olej) a udržením vysoké snášky (Drůbežnictví, 2000).

(Vloženo 12. 12. 2016)